De Complotagnost : de mate van waarheid; toepasbaarheid, van een theorie of een veronderstelde wetmatigheid bestaat daarin tot in hoeverre die bevestigd wordt in de praktijk
Voor een complot- of samenzwerings-theorie geldt hetzelfde als voor elke, om het even welke, theorie; het is als een argument: van behoorlijk sterk tot uiterst zwak; van zeer aannemelijk tot hoogst onwaarschijnlijk; van sluitend tot onsamenhangend, en wordt mede bepaald door de elementen waar een theorie uit bestaat, plus causaliteit: tot in hoeverre is er een oorzakelijk verband aan te tonen of aannemelijk te maken of, op z’n minst, redelijkerwijs te veronderstellen.
Hoe dan ook, dat complotten bestaan; een realiteit zijn, is wel duidelijk, hoe willen we anders sociale misstanden als bijvoorbeeld georganiseerde misdaad verklaren?
Justitie, veiligheidsdiensten, politie etc. zijn derhalve de facto complotdenkers, hoe willen ze anders georganiseerde misdaad inzichtelijk krijgen om in te staat te zijn het te kunnen aanpakken en bestrijden?
Als het waar is dat complotten/samenzweringen niet bestaan – slechts of enkel ‘waandenkbeelden’ en ‘verzinsels’ van ‘complotgekkies’ en ‘wappies’ zijn – zoals wel wordt beweerd – dan is het ook waar dat de talloze vormen van georganiseerde misdaad niet bestaan. Echter, georganiseerde misdaad bestaat. Ergo: complotten/samenzweringen bestaan, en de theorieën daaromtrent geldig. Die discussie hoeven we dus niet te voeren.
Een complot of samenzwering wordt over het algemeen omschreven als ’twee of meer personen die (de intentie hebben) middels malversatie een onrechtmatige daad (te) plegen ten koste van anderen met één of ander (persoonlijk of gezamenlijk) voordeel als doel’.
Het struikelblok is in deze niet zozeer het begrip ‘complot’, eerder, en bovenal, het begrip ’theorie’.

Daarom verklaart ‘de wetenschap’ een onderbouwde theorie nooit als waar, maar als ‘voorlopig waar’; ‘provisionally true’, omdat de (oprechte) wetenschap beseft dat mede aan de hand van verder onderzoek en daarmee voortschrijdend inzicht, een theorie, hoe degelijk onderbouwd dan ook, te allen tijden onderhevig is aan modificatie.De wetenschap verzint geen feiten (dat schijnt het métier van ideologieën te zijn), de wetenschap onderzoekt feiten.
Theorieën kunnen derhalve veranderen, aangepast worden, of de manier waarop ze geïnterpreteerd worden kan veranderen – de feiten echter, veranderen niet, die zijn, gezien hun aard, onveranderbaar, gelijk logica.

– Ter OverwegingDe begrippen ‘samenzwering’ en ‘complot’ zijn meerduidig en hun waarde niet ‘gebeiteld in steen’, d.w.z., alsof ze maar één betekenis zouden hebben.
Surprise parties, vreemd gaan, flash mobs, bedrijfsplannen, strategieën enzovoort, zijn (technisch) ook samenzweringen of (het smeden van) ‘complotten’ – het is maar net welke waarde/aard je de termen wil toedichten (denotatie/connotatie) en bovenal welke intentie er aan ten grondslag ligt. De progressie, de manifestatie, en het bedoelde gevolg van een gevoerd beleid verraadt derhalve, op voorhand, de intentie en bedoelde uitkomst.
De complotagnost hoeft namelijk alleen maar te kijken naar de effecten van om het even welk gevoerd beleid om -volledig zelfstandig- te kunnen waarnemen of een gevoerde strategie maatschappelijk positief, neutraal of negatief aan het uitpakken is, en – gemeten aan de hand van eerdere soortgelijke ervaringen – dientengevolge kan voorzien welke kant het op zal gaan; hoe het zal gaan uitpakken.
Immers, wanneer zich iets altijd op eenzelfde wijze voordoet met een soortgelijke uitkomst, dan is er sprake van een vastgesteld feit – of een feit dan natuurlijk of gemanipuleerd van aard is, wordt bepaald door wetmatigheden die van kracht zijn en of de menselijke hand daar wel of niet een rol in heeft.
– Het Axioma
Wanneer iets 1 keer gebeurt, dan is het uitzonderlijk
Wanneer iets 2 keer gebeurt, dan is het ’toevallig’
Wanneer iets 3 keer gebeurt, dan is het een patroon
Wanneer iets 4 keer gebeurt, dan is het structureel
Wanneer iets 5 keer, en vaker, gebeurt, dan is het vaststaand
Wanneer iets altijd op eenzelfde wijze gebeurt, met een soortgelijke uitkomst

Gerelateerd:
‘Emo-denken versus Ratio-denken’
https://vriendenplek.nl/read-blog/1832
‘Het Drievoudige Brein’ (The Triune Brain) – Engelstalig
https://vriendenplek.nl/read-blog/1634
‘Van Horen Zeggen : Anekdotisch Bewijs’
https://vriendenplek.nl/read-blog/499
‘De Wereld Binnenin’
https://vriendenplek.nl/read-blog/577
https://vriendenplek.nl/read-blog/666
https://vriendenplek.nl/read-blog/1177
https://vriendenplek.nl/read-blog/2310
https://vriendenplek.nl/read-blog/3188
Reacties
Rare nare zeer moeilijke tijden tegenwoordig hoor!