– ongeverifieerde, niet-officiële, informatie die is opgedaan; verkregen van een ander; geen deel van de directe kennis; niet rechtstreeks van de bron; tweedehands info (op z’n best): hij zei, dat zij zei, dat een ander zei; anekdotisch bewijs, enz.

Voor het grootste deel van de tijd dat mens op Aarde is moesten ze fysiek aanwezig zijn om iets waar te nemen. Verhalen verteld bij kampvuren creëerden beelden ter illustratie, sommige iets meer gefantaseerd dan anderen, verder was de vroegere mens redelijk stevig geworteld in de realiteit als geïnterpreteerd door de eigen zintuigen.
We moeten er dus rekening mee houden dat we weinig tot niets weten over het verleden, behalve hetgeen ons verteld is in woorden, illustraties, foto’s en film … geproduceerd door anderen.
Het is tevens belangrijk te beseffen dat herinneringen vervagen. Wij veronderstellen onbewust dat wanneer we ons iets herinneren, we de eigenlijke gebeurtenis herinneren. Dit is niet het geval. Wat we herinneren is de voorlaatse herinnering eraan. Bij de eerste paar herinneringen zijn ze nog redelijk zuiver, naarmate de tijd verstrijkt en het aantal herinneringen toeneemt, vervaagt de originele herinnering meer en meer. Dit is omdat we een kopie van een kopie van een kopie enz. herinneren: het 99 kopieën-effect, en onze geheugenbank de lege plekken invult met info; data, die het beste past binnen de context van hetgeen we -menen te- herinneren: het A.I. effect, het verzint dingen, terwijl we menen; ervan overtuigd zijn, dat het een correcte herinnering is.
Het is derhalve zaak onderscheid maken tussen anekdotisch bewijs en empirisch bewijs; tussen foutieve logica en sluitende logica, tussen wetmatigheden die van kracht zijn en die die dat niet zijn.(1)
Waarheid; feit, heeft een bestaan buiten ons om, staat op zichzelf, is niet afhankelijk van onze goed- of af-keuring.(2)
Bedenk nu, dat, iets waarvan ons verteld is dat het gebeurd is, niet, of anders, gebeurd is …
Bedenk nu, dat, alle woorden die we er over gelezen en gehoord hebben en alle afbeeldingen die we hebben gezien middels illustraties, foto’s en film, bewust gekozen zijn om ons te misleiden …
Om te weten wat feit is – om het vast te stellen; om in staat te zijn het te herkennen voor wat het werkelijk is, zeker wanneer niet direct duidelijk – moeten we weten wat de kenmerkende eigenschappen van feit zijn zodat we feit als zodanig kunnen identificeren.

https://vriendenplek.nl/read-blog/1810(2) Het Mister Smith Effect of Mister Smith Syndroom
https://vriendenplek.nl/read-blog/562
– Biblio:
https://vriendenplek.nl/read-blog/666
https://vriendenplek.nl/read-blog/1177
https://vriendenplek.nl/read-blog/2310
https://vriendenplek.nl/read-blog/3188